Moğollar (müzik grubu)

Emirdağ Ekizceliler Wiki sitesinden
Admin (Mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 21:22, 26 Mart 2017 tarihli sürüm (Yeni sayfa: "{{Diğer anlamı2|Moğollar}} {{Müzik sanatçısı bilgi kutusu | Ad = Moğollar | Resim = Moğollar 3.JPG | Resim başlığı = Grubun 3 Temmuz 2...")

(fark) ← Önceki hâli | En güncel hâli (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Şuraya atla: kullan, ara

Şablon:Diğer anlamı2 Şablon:Müzik sanatçısı bilgi kutusu Moğollar, 1967 yılında İstanbul'da kurulmuş Türk rock müziği gurubu. Murat Ses ve Aziz Azmet tarafından kurulan grup 1960'lı ve 1970'li yıllarda çıkardıkları albümlerle büyük başarı sağladılar ve Anadolu rock müziğininde gelişmesinde önemli bir yer edindiler. 1967'de 5 genç müzisyen çalıştıkları gruplarda yaptıkları müziğin kendi yapmak istedikleri müzik olmadığını düşünmektedirler beraber bir grup oluşturmaya karar verirler ve Moğollar ismi ile çalışmaya başlarlar.

İlk 45'likleri Eastern Love/Artık Çok Geç 1968 yılının Şubat ayında çıkar. Bu plağın hemen ardından Mektup/Lazy John adlı şarkıyı yapan grup, Haziran ayında Altın Mikrofon yarışmasına katılırlar ve Ilgaz adlı şarkı ile üçüncü olurlar. Bu başarı ve ardından çıkan 45'lik Moğollar adının daha çok insan tarafından duyulmasını sağlar. Konserler verirler. 1968 yılında tam dört tane 45'lik yayınlayan grup, 1969 yılında neredeyse tüm Türkiye'yi kapsayan büyük bir turneyle geçirir. 1970 yılında Dağ ve Çocuk/İmece adlı şarkılarını yayınlarlar. 1970 yılının ağustos sonunda grup Paris'e gider ve Paris'te , CBS firması ile üç yıllık bir anlaşma imzalar ve bir 45'lik olan Behind the dark/Hitchin adlı şarkıyı yaparlar, ayrıca "Guild international du disque" isimli bir plak şirketine bir albüm yaparlar. Bu albüm 1971 yılında "Academie Charles Cros" büyük plak ödülünü alır. Bu arada Paris'te o tarihlerde Belçika'da yaşamakta olan Barış Manço ile karşılaşırlar ve onunla çalışmaya başlarlar. Bir süre sonra Cahit Berkay Fransa'ya gider orada Engin Yörükoğlu ile buluşur, yanlarına katılan çeşitli müzisyenlerle Moğollar adı altında iki albüm ve bir 45'lik yaparlar. 1974 sonu ile 1976 yılları arasında Cahit Berkay ve Engin Yörükoğlu'nun sürdürdüğü Moğollar 1976'da çalışmalarına son verir, bu dönemden kalan en önemli albüm, Fransa'da RCA Records firmasından çıkan Hitit Sun Türkiye'deki adı Düm-Tek olan albümde Cahit Berkay'ın enstrümental besteleri Anadolu Pop'tan Jazz rock'a doğru yönelmeyi işaretlemektedir. 1976'dan sonra yalnızca bireysel çalışmalarını sürdürür. Cahit Berkay, filim müzikleri yapar aradaki yıllarda ve grup 1976 yılında dağılır.

1992 yılında grup bir televizyon programında dinlediği Moğollar'dan etkilenen Leman dergisi çizerlerinden Kaan Ertem, "Moğollar tekrar bir araya gelsin" çağrısıyla bir imza kampanyası açar ve bu kampanya dahilinde 4000'den fazla imza toplanır. Cahit Berkay, Taner Öngür ve Engin Yörükoğlu arada bir bir araya gelip bu konuyu görüşürler, yeniden grubu kurmak konusunda tereddütleri vardır, ancak kampanyaya gelen mektuplar onlara cesaret verir. Yanlarına genç bir müzisyen olan Serhat Ersöz'ü de alarak, 31 Mayıs 1993'te İstanbul Cemal Reşit Rey konser salonunda verdikleri muhteşem bir konserle geri dönerler. Ardından Moğallar '94 adını verdikleri albümle tekrar müzik yapmaya başlarlar.

Grubun Tarihi ve Üyeleri

Kuruluş ve İlk Yıllar

Dosya:Mogollar-logo.png
Grubun kullanmakta olduğu logosu

1967'de Silüetler'de çalışan Aziz Azmet, Tahir Nejat Özyılmazel, Murat Ses ve Aydın Daruga Vahşi Kediler grubunun basçısı Haluk Kunt'la birlikte grubu kurarlar. Kısa bir süre (yaklaşık 2 ay) sonra Selçuk Alagöz grubunda çalışan Cahit Berkay gruba katılır ve Tahir Nejat Özyılmazel gruptan ayrılır. Kısa bir süre sonra yine bir ara Selçuk Alagöz grubunda çalışmış olan ve Almanya’da Cem Karaca Apaşlarla yaptığı turneden dönen Hasan Sel Haluk Kunt'un yerini alır. İlk 45'likleri "Eastern Love/Artık Çok Geç", Şubat 68'de çıkar. Bu dönemdeki parçalarda Azmet/Ses ikilisinin, Lennon/McCartney tarzı bir çalışma beraberliği sözkonusudur. Benzeri tonaliteye, bu ikilinin Silüetler döneminde, hatta Meteorlar döneminde rastlamak mümkündür. Bu plağın hemen ardından "Mektup/Lazy John"u yapan grup, Haziranda Altın Mikrofon yarışmasına katılır ve "Ilgaz" üçüncü olur.

Bu başarı ve ardından çıkan 45'lik Moğollar adının daha çok insan tarafından duyulmasını sağlar. Konserler verirler. İlginç konserlerdir bunlar; örneğin: Diskotek dergisi tarafından 3 Nisan 1968'de İstanbul Fitaş sineması'nda düzenlenen, Haramiler ve Kaygısızların da katıldığı konsere "silindir şapkaları, uzun siyah frakları ile üç keman bir viyolonsel ve bir trompet eşliğinde" çıkar Moğollar elemanları. İlk solo konserlerini ise 19 Ekim 1968'de İstanbul Fitaş Sineması'nda verirler. Yabancı şarkıların yanı sıra kendi bestelerini de seslendiren Moğollar, konserlerinde büyük ilgi görür. Ünleri İstanbul dışına çıkar, Anadolu'ya ulaşır. Aynı tarihlerde dördüncü plaklarını çıkaran Moğollar 1968'i tanınmış bir grup olarak kapatır.

Anadolu Pop Dönemi

1969 yılının Şubat ayında grupta bir eleman değişimi yaşanır. Aydın Daruga gruptan ayrılır, yerini Selçuk Alagöz grubunun eski davulcusu Engin Yörükoğlu alır. Moğollar 1969 yılını, neredeyse tüm Türkiye’yi kapsayan büyük bir turneyle geçirir. Bu turne sırasında yaşadıkları onların müziğinde önemli bir değişime neden olur. Turne öncesinde İstanbul'da verdikleri konserlerde kimi türkü düzenlemeleri ve halk müziği sazlarını kullanmaları ilgi görür, fakat bu turne Moğollar'ın Anadoluyu yakından tanımalarını sağlar, bu da onların tarzlarının daha belirginleşmesini gerçekleştirir ve Moğollar bu tarza bir isim verirler: Anadolu Pop. Hey dergisine bu adı seçmelerinin nedenini ve amaçlarını şöyle açıklarlar: "...ispatlamak istediğimiz, halk müziğimizin çok sesli bir ruha sahip olması. Ayrıca folklorumuzdaki dinamizmin pop müziğin dinamiğine yakın olması. Geri kalmış popüler müziğimizin ileri teknik ve zengin folklorumuzla birleşmesiyle bir kişilik kazanması..."

Moğollar, bu açıklamayı yaptıkları tarihlerde, Anadolu Pop'un yalnızca düzenlemelerden ibaret olmadığını ve bu tarzda beste de yapılabileceğini kanıtlamak için bir 45'lik çıkarırlar: "Dağ ve Çocuk/İmece". Her iki parça da yerli melodi ve ritimlerden yola çıkılarak yapılmış bestelerdir, büyük ilgi görür. Böylece Moğollar, Anadolu Pop'un yaratıcıları, "Dağ ve Çocuk" da bestelenmiş ilk Anadolu Pop hiti olarak tarihteki yerini alır. 1970'in başında Hasan Sel ayrılır, yerine daha önce Erkin Koray dörtlüsünde bas çalan Taner Öngür gelir. Daha sonra, Murat Ses'in tipik zurna biçemli org soloları ile Moğollar, aynı çizgide yollarına devam ederler (Garip Çoban ve diğerleri). Temmuz 1970'te bir eleman değişikliği daha yaşanır, Aziz Azmet gruptan ayrılıp solo çalışmaya başlar. Ayrıca önce Bunalımlar, sonra o sıralarda yeni isim yapmaya başlayan Üç Hürel ile bir süre çalışır. Aziz Azmet'in ayrılışının nedeni grubun türkülerle fazla içli dışlı olmasına muhalefet etmesi ve başka arayışlar içerisine girmesiydi. 1972'de son 45'liğini çıkaran Aziz Azmet, 70'lerin ortalarında iş hayatına atıldı ve mali müşavirlik yapmaya başladı. 2006'da "Son Osmanlı" filminde rol alan Azmet, İz Tv'de yayınlanan "Müzikte Bir Deney: Anadolu Rock" belgeseline de katkıda bulundu. Aziz Azmet'in ayrılışı üzerine Ersen gruba katılır. Ersen'le "Ternek" 45'liğini yaparlar, ancak bu birliktelik uzun sürmez. 1970 Ağustos sonunda, Moğollar Ersen'den ayrılır ve Paris'e gider.

Yurt dışı Dönemi ve Ağrı Dağı Efsanesi

Paris'te Moğollar, CBS firması ile üç yıllık bir anlaşma imzalar ve Murat Ses'in bestelerinden oluşan bir 45'lik "Behind the dark/Hitchin" yaparlar (bu plak Türkiye'de İngilizce olarak listebaşı olur). Ayrıca <Guild international du disque> isimli bir plak şirketine de bir albüm yaparlar. Bu albüm "Danses et Rythmes de la Turquie-d'Hier d'Aujourd'hui" 1971 yılında Academie Charles Cros büyük plak ödülünü alır. Bu ödülü bir önceki yıl Jimi Hendrix, bir sonraki yıl Pink Floyd kazanmıştır. Adı geçen plaktaki bestelerin ve gelenekselden düzenlemelerin tamamına yakını Murat Ses'in kaleminden çıkmıştır. (Kaynak: SACEM-Fransa ve MESAM-Türkiye). Bu dönemden kalan en önemli Murat Ses bestesi, "Ağrı Dağı Efsanesi"dir. Konserlerde zaman zaman 10-15 dakika kadar süren bu parçada Murat Ses'in uzun org improvizasyonlari dikkat çeker. Bu arada Moğollar Paris'te o tarihlerde Belçika'da yaşamakta olan Barış Manço ile karşılaşırlar ve onunla çalışmaya başlarlar. Kurdukları birlikteliğe "ManchoMongol" adını verirler. Barış Manço, bu konuda Hey dergisine şunları söyler o tarihlerde: "Artık biz bir bütünüz. Ne ben Moğollar'ın şarkıcısıyım, ne de onlar benim grubum. Yepyeni bir grup olduk. Adımız MançoMongol. Kafaca anlaşan, aynı fikir seviyesine gelmiş olan bizler, yaptıklarımızın daha iyi olması için, sesimizi bütün dünyaya kuvvetlice duyurabilmek için, başbaşa vermenin zamanı geldiğini anladık." Ancak bu böyle olmaz. Birlikte Türkiyeye dönen Barış Manço ve Moğollar, dört ay değişik yörelerde konserler verdikten sonra ayrılır. Geriye beraber yaptıkları iki 45'lik plak kalır. Bu arada Moğollar'ın Paris'te doldurdukları albüm Mart 1971'de Academie Charles Cross ödülünü alır. Türkiyede büyük yankısı olur bu ödülün. Örneğin Hürriyet gazetesi tam sayfa olarak duyurur bu haberi: "Moğollar'ın davul ve zurna ile doldurduğu plak Akademi armağanı aldı."

Aynı tarihlerde, yine Paris'te CBS firmasından çıkan söz ve müzikleri Murat Ses'e ait 45'lik "Behind the Dark/Hitchin" şöyle sunulur dinleyiciye: "Pikabınızın kolunu plağın üstüne koyup dinlemeye başladığınız anda Doğu'dan gelen bir grubun varlığını anlayacaksınız. Moğollar, bir çeşit 'sitar' olan 'bağlama'yı pop müziğine iyi uygulamaları ile dikkati çekiyor. Öğütleyebileceğimiz tek şey, yalnızca Türklerin bildiği bu ritmin akışına, sihirine kendinizi bırakmanız."

Gruptan Eksilenler ve Namus Belası

Barış Manço'dan ayrıldıktan sonra tekrar Paris'e dönen Moğollar, bu kez Engin Yörükoğlu'nu orada bırakarak Türkiye'ye döner. Yörükoğlu ani bir kararla, 31 Temmuz 1971'de Dominique Meraud ile evlenerek Paris'e yerleşir. Bu beklenmedik ayrılık Mavi Işıklar'ın davulcusu Ayzer Danga ile telafi edilmeye çalışılır, bir sene bu formatta gider. "Alageyik Destanı/Moğol Halayı" ve "Cigrik/Sila" 45'liği bu dönemde yapılır. Ancak Ağustos 1972'de Murat Ses gruptan ayrılır. Bu arada Selda ile bir 45'lik yapar Moğollar. Daha sonra Ersen gruba yeniden katılır.

Aralık 1972'de ilginç bir olay yaşanır: Cem Karaca ile çalışan Kardaşlar, Ersen ile çalışan Moğollar solistlerini değişirler. Bu görülmedik olay Moğolların tekrar gündeme gelmesini sağlar. Cem Karaca ve Moğollar güçlü bir birliktelik oluşturmuş ve uzun sürecek bir dostluğun temeli atılmış olur. Çeşitli konser turneleri ve plak çalışmalarıyla geçen iki senelik bir zaman sonunda bu defa Taner Öngür ile Ayzer Danga Moğollar'dan ayrılır. Eskilerden bir tek Cahit Berkay kalmıştır. Bu arada Cem Karaca ve Moğollar'ın en önemli parçalarından biri "Namus Belası" çıkar piyasaya. Bir süre sonra Cahit Berkay Moğollar'ı dağıtıp Fransa'ya gider orada Engin Yörükoğlu ile buluşur, yanlarına katılan çeşitli müzisyenlerle Moğollar adı altında iki albüm ve Ali Rıza Binboğa'yla birlikte bir 45'lik yaparlar. 1974 sonu ile 1976 yılları arasında Cahit Berkay ve Engin Yörükoğlunun sürdürdüğü Moğollar 1976'da, aralarına katılan müzisyen Oğuz Abadan'ın da Türkiye'ye geri dönmesiyle çalışmalarına son verir. Bu dönemden kalan en önemli albüm, Fransa'da RCA firmasından çıkan Hitit Sun Türkiye'deki adı Düm-Tek olan albümde, Cahit Berkay'ın enstrümental besteleri Anadolu Rock'tan Jazz Rock'a doğru yönelmeyi işaretlemektedir.

Grubun Dağılması

1976'dan sonra yalnızca bireysel çalışmalarını sürdürür 'Çekirdek' Moğollar elemanları. Cahit Berkay, film müzikleri yapar aradaki yıllarda. '90'larda, Cem Karaca ve Uğur Dikmen'le Rock kumpanyası adlı grubu kurar, birlikte iki albüm (Yiyin Efendiler ve Nerde Kalmıştık)yaparlar. Engin Yörükoğlu, Fransada çeşitli jazz grupları kurar, sonraları İstanbul'da Jazz Stop isimli bir kulüp açarak orada çalmaya başlar. Taner Öngür ise Dostlar (Edip Akbayram'ın eski grubu), Dadaşlar (Ersen'in 1974-1993 arasında çalıştığı grup) ve Dervişan (Cem Karaca'nın eski grubu)'da çalışır bir süre. Daha sonra Almanya'ya yerleşir. 1992'de Türkiye'ye döner, "Alarm" isimli ilk solo albümünü çıkartır.

Murat Ses, Kurtalan Ekspres'le çalışır, bir ara kısa sürelerle Dostlar ve Dervişan'la çalışır, o dönemden kalan en önemli parça, Dostlar'la yapmış olduğu "Garip"tir. Daha sonra, kendi grubu Ağrı Dağı Efsanesini kurar. 1979'dan itibaren Avusturya'ya yerleşen Ses, halen orada ve ABD'de yaşamaktadır. Avusturya'da ve ABD'de, bu güne kadar sekiz solo albüm çıkarmıştır: Automaton (1990), Binfen (1995), Culduz (1999), Automaton Square (2005), Binfen 2005 Remix (2005), Electric Levantine (2006), Umami (2007) ve Beside The Sun (2010).

Grubun Tekrar Bir Araya Gelişi

1992'de bir televizyon programında dinlediği Moğollar'dan etkilenen Leman dergisi çizerlerinden Kaan Ertem, "Moğollar tekrar bir araya gelsin" çağrısıyla bir imza kampanyası açar. u kampanya dahilinde 4000'den fazla imza toplanır. Cahit Berkay, Taner Öngür ve Engin Yörükoğlu arada bir araya gelip bu konuyu görüşürler, yeniden Moğollar'ı kurmak konusunda tereddütleri vardır, ancak kampanyaya gelen mektuplar onlara cesaret verir. Yanlarına genç bir müzisyen Serhat Ersöz'ü alarak, 31 Mayıs 1993'te İstanbul Cemal Reşit Rey konser salonunda verdikleri muhteşem bir konserle geri dönerler. 1994'te "Moğollar '94", 1996'da "Dört Renk", 1998'de "30. Yıl", 2000'de "Moğollar 1968-2000" ve 2004'te "Yürüdük Durmadan" albümlerini çıkarırlar. 2007 yılında Cem Karaca'nın oğlu Emrah Karaca solist olarak gruba katılır. 2008'de Utku Ünal albüm çalışmaları için 2. davulcu olarak gruba katıldı ve grup 2009'da "Umut Yolunu Bulur" albümünü çıkardı. Utku Ünal işlerinin yoğunluğundan ötürü yerini Kemal Küçükbakkal'a bırakmıştır. "Moğollar '94" albümündeki Issızlığın Ortasında şarkısı, Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenlere ithaf edilmiştir.

Grubun üyeleri

Cahit Berkay

1946'da Senirkent Isparta'da doğan Cahit Berkay, müzik hayatına, 1962 yılında Siyah inciler adlı grupta başlar. 1964'te Selçuk Alagöz ün grubunda profesyonel müzik hayatına adım atmış olur. 1967 yılının sonunda katıldığı Moğollar'ın zamanla beyni oldu. Berkay; grupta akustik, elektro gitar, yaylı tambur, ıklığ, bağlama çalıyordu.

Moğollar dışında bireysel çalışmalar yürüterek birçok film müziğine de imza atan Cahit Berkay, 1978'de "Fıratın cinleri", 1982'de "Kırık bir aşk hikâyesi", 1991'de "Gizli yüz" filim müzikleri ile Altın Portakal ödülünü aldı. 200'den fazla uzun metrajlı filim müziği ve birçok dizi müziğinin altında Cahit Berkay'ın imzası bulunmaktadır. 1997'de Cahit Berkay filim müzikleri albümleri serisinin birincisini yaptı. Film müzikleri Volüm 2, 1998'de; Volüm 3 ise 2001'de çıktı.

Taner Öngür

1949'da İstanbul'da doğdu. Müzik hayatına 16 yaşında Volkanlar isimli grupla Kontrabas çalarak başladı. Daha sonra sırasıyla, Meteorlar, Okan Dinçer Kontrastlar ve Erkin Koray dörtlüsü ile çalıştı. 1969 yılında Moğollar'a katılan Öngür, grup'ta Bass gitar çalıyordu 1974 yılında Moğollar'dan ayrılarak Tank isimli bir grup kurdu. Fakat bu grup fazla uzun ömürlü olamadı. Daha sonra Ersen ve Dadaşlar ile Cem Karaca Dervişan grubuyla çalışan Taner Öngür, 1980 yılında Almanya'ya gitti. Frankfurt'ta Figo Andaç ile Baba isimli bir proje üzerinde 10 sene elektronik, psikedelik deneyler yaptılar. 1991 yılında Türkiye'ye dönen Taner Öngür 1993'te Alarm isimli bir solo albüm yaptı. 2005'te 2. solo albümü Evde Tek Başına'yı çıkardı.

Rock müziğinin Türkiye'deki isyanı olan Barışarock'ın hayata geçirilmesinde bireysel anlamda büyük katkıları oldu ve her yıl da olmaya devam etmektedir.

Engin Yörükoğlu

Moğollar'ın dedesi olarak tanımlanan Engin Yörükoğlu, 1945'te Kahramanmaraş'ta doğdu. Müziğe 1963 yılında Gölcük'te başladı. Daha sonra Selçuk Alagöz'ün grubuna girdi. 1969 yılında Moğollar'a katılana kadar burada çalıştı. Moğollar'la gittiği Paris'te gruptan ayrıldı. Daha sonraki yıllarda Cahit Berkay ile Paris'te çeşitli çalışmalar yaptı. Ayrıca Jazz müziğine yöneldi. Çeşitli triolar ve quartetler kurdu. 1991'de Türkiye'ye dönen Yörükoğlu, İstanbul/Beyoğlu'nda Jazz Stop isimli bir Jazz ve Rock kulübü ve Bodrum'un Kızılağaç köyünde de bir restaurant işletmeye başladı. Moğollar hayranları tarafından çok sevilen dede Engin Yörükoğlu'nın ünlü çinçan solosu ise her konserde vazgeçilmez davul solosu olarak konserlerine gidenlere sunulmakta.

2007 yılında akciğer kanserine yakalanan Engin Yörükoğlu kemoterapi görmeye başladı. Moğollar grubunun 40. yılı olan 2008'de de Moğolların Dedesi olarak tanımlanan Engin Yörükoğlu, bu tedavinin devamında gümüş rengi uzun saçlarını, bıyık ve sakalını kesmeyi uygun gördü. Akciğer kanserine bağlı solunum yetmezliği sonucu 23 Nisan 2010'da Bodrum - Muğla'daki evinde hayatını kaybetti. Son yıllarını geçirdiği evi “Engin Yörükoğlu Müzik ve Sanat Evi” adıyla müzeye dönüştürüldü.

Serhat Ersöz

Moğollar grubunun en genç elemanı olan Serhat Ersöz 1972'de Eskişehir'de doğdu. 1991'de üniversite imtihanını kazanıp Kocaeli'den İstanbul’a taşındığı zaman, Midas isimli gruba dahil oldu. Sonraları bu grupla Engin Yörükoğlu’nun jazzstop isimli klübünde çalmaya başladığı sıralar yeniden bir araya gelmeyi düşünen Moğolların dikkatini çekti ve gruba 1993 yılında katıldı. Grupta klavye çalmaktadır. Bir süre Bilgi Üniversitesi Müzik bölümünde öğretim görevlisi olmuş ve Bulutsuzluk Özlemi'nin Yaşamaya Mecbursun albümüne katkıda bulunmuştur. Moğollar Grubunun 40. yılında genç olarak da tanımlanan Serhat Ersöz, uzun saçlarını makineyle alıp kuaförde kestirdi (2008).

Emrah Karaca

1976 doğumludur. Grubun solistidir, en yeni üye olarak 2008'de katıldı. Cem Karaca'nın oğludur.

<timeline> ImageSize = width:900 height:auto barincrement:30 PlotArea = left:100 bottom:60 top:0 right:10 Alignbars = justify DateFormat = mm/dd/yyyy Period = from:01/01/1967 till:06/05/2015 TimeAxis = orientation:horizontal format:yyyy Legend = orientation:vertical position:bottom columns:1 ScaleMajor = increment:2 start:1967 ScaleMinor = increment:1 start:1968

Colors =

id:vocals  value:red    legend:Vokal
id:drums   value:orange legend:Davul
id:guitar  value:green  legend:Ana_Gitar,_Geri_Vokal
id:bass    value:blue   legend:Bas_Gitar,_Geri_Vokal
id:keys    value:purple legend:Klavye
id:lines   value:black  legend:Stüdyo_Albümleri

LineData =

at:09/01/1971 color:black layer:back
at:08/01/1975 color:black layer:back
at:08/01/1976 color:black layer:back
at:08/01/1994 color:black layer:back
at:08/01/1996 color:black layer:back
at:08/01/1998 color:black layer:back
at:08/01/2004 color:black layer:back
at:08/01/2009 color:black layer:back

BarData =

bar:Azmet text:"Aziz Azmet"
bar:Dinleten text:"Ersen Dinleten"
bar:Karaca2 text:"Emrah Karaca"
bar:Ses text:"Murat Ses"
bar:Yükseler text:"Turhan Yükseler"
bar:Petiter text:"Romen Petiter"
bar:Ersöz text:"Serhat Ersöz"
bar:Özyilmazel text:"Nejat Özyilmazel"
bar:Berkay text:"Cahit Berkay"
bar:Kunt text:"Haluk Kunt"
bar:Sel text:"Hasan Sel"
bar:Öngür text:"Taner Öngür"
bar:Danisan text:"Mithat Danisan"
bar:Shollet text:"Michel Shollet"
bar:Daruga text:"Aydın Daruga"
bar:Yörükoglu text:"Engin Yörükoglu"
bar:Danga text:"Ayzer Danga"
bar:Altan text:"Tufan Altan"
bar:Ünal text:"Utku Ünal"
bar:Küçükbakkal text:"Kemal Küçükbakkal"

PlotData=

width:10 textcolor:black align:left anchor:from shift:(10,-4)
bar:Azmet from:08/01/1967 till:07/01/1970 color:vocals
bar:Dinleten from:07/01/1970 till:01/01/1971 color:vocals
bar:Karaca2 from:01/01/2008 till:end color:vocals
bar:Özyilmazel from:08/01/1967 till:11/01/1967 color:guitar
bar:Berkay from:11/01/1967 till:01/01/1977 color:guitar
bar:Berkay from:01/01/1993 till:end color:guitar
bar:Kunt from:08/01/1967 till:01/01/1968 color:bass
bar:Sel from:01/01/1968 till:02/14/1969 color:bass
bar:Öngür from:02/14/1969 till:10/01/1973 color:bass
bar:Öngür from:01/01/1993 till:end color:bass
bar:Danisan from:10/01/1973 till:01/01/1974 color:bass
bar:Shollet from:01/01/1975 till:01/01/1976 color:bass
bar:Ses from:08/01/1967 till:08/01/1972 color:keys
bar:Yükseler from:10/01/1973 till:01/01/1974 color:keys
bar:Petiter from:01/01/1975 till:01/01/1976 color:keys
bar:Ersöz from:01/01/1993 till:end color:keys
bar:Daruga from:08/01/1967 till:01/06/1969 color:drums
bar:Yörükoglu from:01/06/1969 till:01/01/1972 color:drums
bar:Yörükoglu from:01/01/1975 till:01/01/1977 color:drums
bar:Yörükoglu from:01/01/1993 till:04/23/2010 color:drums
bar:Danga from:01/01/1972 till:10/01/1973 color:drums
bar:Altan from:10/01/1973 till:01/01/1974 color:drums
bar:Ünal from:01/01/2009 till:01/01/2012 color:drums
bar:Küçükbakkal from:01/01/2012 till:end color:drums

</timeline>

</center>

Albümleri /Diskografi

45'likler

Moğollar

  • Eastern Love / Artık Çok Geç (1968)
  • Mektup / Lazy John (1968)
  • Everlasting Love / Hard Work (1968)
  • Ilgaz / Kaleden Kaleye Şahin Uçurdum (1968)
  • Sessiz Gemi / İndim Havuz Başına (1969)
  • Ağlama / Yalnızlığın Acıklı Güldürüsü (1970)
  • Dağ Ve Çocuk / İmece (1970)
  • Garip Çoban / Berkay Oyun Havası (1970)
  • Hitchin / Behind The Dark (1970)
  • Behind The Dark / Madımak / Lorke (1971)
  • Hitchin / Hamsi (1971)
  • Alageyik Destanı / Moğol Halayı (1972)
  • Çığrık / Sıla (1972)
  • Tanrıların Arabaları / Bu Nasıl Dünya? (1974)

Barış Manço & Moğollar

  • İşte Hendek İşte Deve/Katip Arzuhalim Yaz Yare Böyle (1971)
  • Binboğanın Kızı / Ay Osman (Sadece ilk şarkı) (1971)

Selda & Moğollar

  • Yalan Dünya / Kalenin Dibinde (1972)

Ersen & Moğollar

  • Ternek / Haliç'te Güneşin Batışı (1970)
  • Sor Kendine / Garip Gönlüm (1972)

Cem Karaca & Moğollar

  • Obur Dünya / El Çek Tabib (1973)
  • Gel Gel / Üzüm Kaldı (1973)
  • Namus Belası / Gurbet (1974)
  • İhtarname / Parka (Sadece ilk şarkı) (1976)

Ali Rıza Binboğa & Moğollar

  • Birlik için Elele / Sevgimin Derdi (1975)

Albümler

Orijinal albümler

  • Danses Et Rythmes De La Turquie D'hier À Aujourd'hui - Anadolu Pop (1971)
  • Hittit Sun - Düm-Tek (1975)
  • Ensemble D'cappadocia - Moğollar (1976)
  • Moğollar '94 (1994)
  • Dört Renk (1996)
  • 30. Yıl (1998)
  • Yürüdük Durmadan (2004)
  • Umut Yolunu Bulur (2009)

Diğer albümler

Notlar

  1. Bu albüm yurtdışında "Les Danses et Rythmes de la Turquie d'hier á aujourd'hui" adıyla piyasaya çıkmış ve Fransa'da Academie Charles Cross Grand Prix Du Disque ödülünü kazanmıştır.
  2. Albümdeki parçaların tamamına yakını Murat Ses'in kaleminden çıkmıştır.
  3. Bu albüm Türkiye'de Düm-tek adıyla piyasaya sürülmüştür.
  4. Bu albüm yurtdışında "Ensemble d'Cappadocia" adıyla piyasaya sürülmüştür.
  5. Coşkun Plakçılık tarafından yapılmış toplama bir albüm.
  6. Diskotür Plakçılık tarafından yapılmış toplama bir albüm olup bu albümün hakları daha sonra Ada Müzik'e geçmiştir.

Kaynakça

Şablon:CommonsKat